De Koepel

Interview met Gert Jan van Doorn, beheerder van De Koepel

Wat is eigenlijk je hoofdtaak als beheerder van de Koepel?

Dat is toch wel het ontvangen van gasten, passanten en toeristen. We zijn elke middag open van een tot vijf. We ontvangen ook groepen, die kunnen hier een rondleiding krijgen. Daarbij vertellen we het verhaal over het ontstaan van het buurtbos, de bouw van het theehuis en de uitbreiding tot de toren.

We organiseren ook vier keer per jaar een concert en exposities in de Koepel, daarvoor proberen we vooral lokale kunstenaars aan te trekken.
21 oktober is er weer een herfstfair en burlen bij de koepel. Dan zijn er kraampjes met van alles en nog wat. Er komt onder andere; een imker, er is een bierproeverij en nog veel meer.

Het gebied rond de koepel zelf is autoluw en er mag geen gemotoriseerd verkeer in dit gebied gebruikt worden.

Waar haal je voldoening uit in je werk hier op de Koepel?

Mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de cultuur historische waarde van de plek.
Dat geeft voldoening en zorgt voor een prettige dynamiek tussen het werk wat wij doen,
de diensten die we hier aanbieden en onze gasten, de bezoekers van de koepel. Of ze nu een activiteit bijwonen of gewoon een bezoek brengen aan de koepel zelf of de pleisterplaats.

Wat is tot nu toe voor jou de indrukwekkendste ervaring in dit werk geweest?

Het optreden van Ellen ten Damme valt daar zeker onder. Ook Michelene van Houten, een Belgische zangeres, ze zong liederen van Brel. Dat was een heel bijzonder concert waarbij op zeker moment, ineens een merel begon te fluiten. De zangeres hield daarop stil en de gitarist speelde met de merel mee. Een prachtige samensmelting van natuur en cultuur

We zijn ook officieel een trouwlocatie. Bij de aanvang van deze functie als beheerder heb ik de opleiding gevolgd tot trouwambtenaar van de burgerlijke stand.
Voor de hoofdingang van de toren kan er getrouwd worden en vind de trouwceremonie plaats. Hier op de pleisterplaats kan dan eventueel de lunch worden gebruikt of het traditionele aansnijden van de bruidstaart

We vinden het heel erg leuk om ons in dienst te stellen van onze gasten verbinding zoeken met elkaar. Vanzelfsprekend horen ook corveetaken bij de functie zoals het schoonhouden van de Koepel de directe omgeving. We dragen zorg voor een nette presentatie.

     

Wat maakt het werk hier op de Koepel de moeite waard?

Zelf zijn we natuurmensen. We houden van het bos. De combinatie van het wonen hier en het ontvangen van gasten geeft ons veel voldoening. Dit werk is wel op vrijwillige basis. Ik heb er ook nog een baan naast als begeleider op De Bongerd.

Gert Jan, dank je wel voor dit gesprek.

Bronvermelding: Juko de Vries (www.deschrijvendehollander.com)