De Nieuwe Heuvel

De Nieuwe Heuvel is meer dan een manege waar je je rondjes kunt lopen en je paard naar hartenlust kunt laten draven. Hier leert het paard ‘onder het zadel’ te komen.
Dat gaat niet vanzelf, daar is kennis, kunde en bovenal geduld en liefde voor nodig.
Het paard, daar draait hier écht alles om. Hier beschouwd men niet alleen het paard als een edel dier, hier verzorgd men het paard zoals edelen zich vroeger lieten verzorgen.

Ook vindt hier ‘merriebegeleiding’ plaats in het dekstation. Dat prachtige proces van nieuw leven en daar is nogal wat voor nodig om zo’n kostbaar proces goed te leiden.
Wat dacht je van rust en stalling bij de hengst, controle op de ‘zwangerschap’ (ik noem het zwangerschap want het is een edel dier weet u nog?)

Hoeveel dekkingen zouden er op jaarbasis plaatsvinden en hoeveel rietjes semen zullen er de wereld rondgaan? Let wel; die dingen gaan echt overal naar toe hoor!
Hoeveel liter semen zou dat wel niet zijn, niemand die het echt weet of het is een goed bewaard geheim. Het doet er ook niet toe. Wat er wel toe doet is dat de liefde voor het paard hier de boventoon voert en dat zie je terug in de netheid van alle gebouwen en stallen.

Dat zie ik ook terug in het korte gesprek dat ik had met Sander van Lutterveld. Samen met Nick Diepeveen alweer 16 jaar verantwoordelijk voor de horeca in de organisatie.

Vragen genoeg, waar zal ik eens beginnen?

Sander, wat is eigenlijk je hoofdtaak?
Ik ben hier leidinggevende in de horeca. We zijn verantwoordelijk van de planning tot de uitvoering van evenementen, bijvoorbeeld bij de aankleding van de ruimtes, opstelling van tribunes, buffetten, catering etc. We werken samen met onze eigen toeleverancier, dus we weten altijd waar onze producten vandaan komen en welke kwaliteit we kunnen verwachten. Er komt logistiek nog best wat bij kijken.

Waar haal je je voldoening uit, in het werk op de Nieuwe Heuvel?
Een tevreden klant is voor ons toch wel het aller belangrijkste. Ook gasten die hier komen moeten tevreden zijn en graag nog een keer terug willen komen voor een ander evenement.

Wat is tot nu toe voor jou de indrukwekkendste ervaring in dit werk geweest?
We hebben een keer een Trouwerij mogen verzorgen. Het was de wens van het
bruidspaar dat alles in rood en wit zou worden uitgevoerd qua aankleding van de ruimtes.
Ook de versierselen op het paard, dat de ringen zou komen brengen, moest daaraan
voldoen. Het spannendste, was tijdens die dag toch wel, dat op het moment suprême de
ringen even zoek waren. Gelukkig werden ze nog net op tijd teruggevonden om aan de
paarden te worden bevestigd. En na het ja woord werden de ringen, volgens plan, omgedaan tot grote opluchting van iedereen.

Wat maakt het werk hier de moeite waard?
De vrijheid van handelen die ik hier krijg om het werk vorm te geven. Dit doen we niet
alleen maar samen met een team van medewerkers, mensen in loondienst maar ook veel
vrijwilligers.

Hoeveel mensen werken hier?
Op dit moment werken hier 25 mensen samen in de gehele organisatie, zowel horeca, manege en dekstation.

Sander, ik dank je hartelijk voor dit gesprek.

TIP! Ben je geïnteresseerd in de technische facetten? Check dan de website www.denieuweheuvel.com
Daar worden alle ins en outs helder beschreven. Klik op dekhengstenstation of klik op manege als je meer wilt weten over paardrijden en lessen.

Bronvermelding: Juko de Vries (www.deschrijvendehollander.com)