De Smeedijzeren Gaslantaarn

De Smeedijzeren Gaslantaarn vervaardigd door de Edese Machinefabriek en IJzergieterij Henneman in 1923 als geschenk van de Edese bevolking ter gelegenheid van het vijfentwintig jarig ambtsjubileum van H.M. koningin Wilhelmina.

De Smeedijzeren Gaslantaarn bestaande uit een bakstenen sokkel waarop een smeedijzeren bovenbouw. De sokkel met vierkante plattegrond bestaat uit drie geledingen met vier gelijke zijden. De sokkel verjongt naar boven. De eerste geleding, opgetrokken in kruisverband, wordt afgesloten door een rollaag waarboven een smallere tweede geleding. In de derde geleding is verticaal metselwerk toegepast waarop de smeedijzeren lantaarn is bevestigd. De lantaarn bestaat uit vier stijlen, die aan de boven- en onderzijde naar buiten krullen. Tussen de stijlen bevindt zich een decoratieve, spiraalvormige invulling. Hierboven verjongt de lantaarn, bestaande uit vier dubbele stijlen aan de onderzijde omsloten door twee ijzeren banden, aan de bovenzijde door drie ijzeren banden. De lantaarn wordt afgesloten door een kleine, vierzijdige, uitgezwenkte spits. Aan de spits hangt een dubbele ring met daarin de tekst `WILHELMINA 9 SEPT. 1898-1923′. De ring is bevestigd aan de spits door middel van vier ojiefvormige beugels en door middel van twee staven aan de vier dubbele stijlen. Aan de ring hangen vier regelmatig verdeelde gasarmaturen.

Hoe is Machinefabriek Hennemann ontstaan?

In 1899 kwam een jonge elektricien K.F. Henneman uit den Haag naar Ede met plannen om een constructiebedrijf op poten te zetten. In een  slachthal van de  voormalige slachterij van Levi.  Henneman kocht de slachthal, compleet met grote spekkelders. Hier begon hij zijn bedrijf, bij de Edenaren al gauw bekend als “de ijzerfabriek”. In 1902 was de zaak onder de naam N.V Edese machinefabriek v.h Henneman al aardig van de grond.

Bron: https://www.oudede.nl/wp-content/uploads/simple-file-list/Nijenhuis/002-De-ijzerfabriek.pdf

Bronvermelding: Juko de Vries ( www.deschrijvendehollander.com)